top of page

Je autonome zenuwstelsel beïnvloedt je gedrag

Bijgewerkt op: 8 mrt 2023

Reageer je gestresst op 'gewone' situaties? Lukt het je onvoldoende om weer te kalmeren? Grote kans dat je autonome zenuwstelsel nog is afgestemd op een onveilige situatie uit je verleden.


Ben je regelmatig ‘op van de zenuwen’? Reageer je bovenmatig gestresst op 'gewone' situaties? Lukt het je onvoldoende om weer te kalmeren? Grote kans dat je autonome zenuwstelsel nog is afgestemd op een onveilige situatie uit je verleden.


Je autonome zenuwstelsel, die onderdeel is van een groter communicatienetwerk in je lichaam, regelt automatisch en onbewust of je lichaam ‘in actie’ moet komen of ‘ontspannen’ kan blijven in verschillende situaties.

“Als je lichaam zich niet veilig voelt, reageert deze vanuit een overlevingsrespons (ook als je geen trauma hebt ervaren) door te Vechten, Vluchten of Bevriezen.”

Wanneer je een trauma hebt ervaren is deze balans tussen ‘in actie’ en ‘ontspannen zijn’ verstoord. Je lichaam bevindt zich dan meestal in een staat van paraatheid en kan onvoldoende herstellen. Veel situaties ervaar je hierdoor als onveilig en vanuit die onveiligheid reageer je.


In deze blog geef ik in de slideshow hieronder een versimpelde versie van je autonome zenuwstelsel weer zodat je gemakkelijker begrijpt wat er binnenin je gebeurt.


Als je je meer bewust bent van de rol van je autonome zenuwstelsel dan kun je mogelijk met zachtere ogen kijken naar je gedrag. Je kunt onderzoeken wat je helpt om te ontspannen zodat je lichaam kan herstellen en je lichaam leert dat het veilig

is in het hier en nu.





1.599 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page